Celoroční mobilní domy jako příležitost ke změně životního stylu

Když se lidé, kteří tráví většinu času ve městech, octnou mimo městskou aglomeraci např. na dovolené v přírodě, připadají si jako v jiném světě. Chvíli jim trvá adaptace na nové prostředí, ale záhy jim přijde přirozené vnímat krásu okolní přírody takovou, jaká skutečně je. Stává se, že na dovolené zapomeneme brát do ruky mobil a sledovat maily, a je pro nás větším přínosem projít se po pláži nebo v lese, projet se na kole, zkrátka vypadnout z toho městského stereotypu, který lidem spíše bere energii, než aby ji doplňoval. Pro takto uvolněné osoby pak bývá návrat do stresujícího prostředí obtížnější, než adaptace první den na dovolené.

šnek na zahradě

A právě s podobným jevem se můžete setkat u bydlení v přírodě, v případě celoročních mobilních domů. Odstěhovat se na venkov, kde je klid, minimální automobilový provoz, minimum konfliktů s lidmi a problémových situací, znamená žít více přirozeným způsobem a uvědomit si také životní priority. Na prvním místě by mělo být naše zdraví a dobré mezilidské vztahy, bez těchto podmínek se všechny naše představy o pozitivním, konstruktivním a smysluplném životě hroutí, a přesto mnozí z nás tato fakta berou jen jako teorii a chovají se jinak, mnohdy zcela opačně a destruktivně či sebedestruktivně.

dva ptáčci vedle sebe

Lidé, kteří se rozhodnou bydlet ve vlastním objektu typu dřevostavby, mají možnost ji vytápět dřevem a tím pádem výrazně ušetřit na nákladech za teplo. Dále je možné snížit náklady za elektřinu a plyn fotovoltaickými panely a používáním propan-butanových lahví nebo zásobníku s čistým propanem. Další úsporu přináší vlastní studna a v mobilním domě odpadá i nutnost hradit nájemné a částku na údržbu bytového domu, která bývá vyšší, než výdaje na údržbu mobilní dřevostavby. A v neposlední řadě bychom měli zmínit i fakt, že něco zcela jiného je bydlet a žít v čistém prostředí venkova, bez hluku a zplodin z aut a průmyslové výroby (smogu) a žít uprostřed města obklopeni mnoha lidmi, chaosem a dalšími stresujícími faktory.