I dřevěná fasáda může trpět! Jak o ní správně pečovat?


S nadcházejícím podzimem je nejvyšší čas zazimovat zahradu a to nejenom rostliny nebo náčiní, ale hlavně dřevěné konstrukce v podobě altánů, domků nebo pergol. Právě jejich fasády totiž v zimním období velmi trpí a správný nátěr může jejich životnost prodloužit i o několik let. Často se pak stává, že silné mrazy nebo sníh dokáží napáchat škody, které je potřeba opravit a dřevěnou fasádu připravit na nadcházející sezónu.

dřevěná konstrukce

Pokud chcete poškození dřeva předejít a jeho životnost výrazně prodloužit, je potřeba dřevo před zimou ochránit. A nejvyšší čas je právě teď, kdy rtuť teploměru začíná v noci klesat téměř k bodu mrazu. Fasáda zahradního domku, pergoly https://www.pergoly-trutnov.cz/ nebo altánu je permanentně vystavená rozmarům počasí, i z tohoto důvodu degraduje o poznání rychleji. Pojďme se tedy společně podívat, jak dřevo ochránit, aby vydrželo krásné co nejdéle.

dřevěná prkna

Malba

Vnější dřevěná fasáda potřebuje pravidelnou péči a odstraňování zemitých nánosů a nečistot, které se na ní během deště usadily. Pokud je dřevo ještě v relativně dobrém stavu, vystačíte si s drátěným kartáčem, čistícím prostředek a teplou vodu. Na odolnější nečistoty lze použít případně brusný papír nebo brusku. V obchodech jistě najdete i celou řadu chemikálií, které spolehlivě dokáží ze dřeva odstranit starý nátěr bez větší námahy. Po odstranění staré barvy a nečistot neotálejte s nánosem nového nátěru, který slouží jako ochrana surového dřeva.

  • Olej

Na pochozí dřevěné plochy je ovšem barva na bázi laku zcela nevhodná, ideální je v tomto případě použít olejový nátěr. Ten dokáže dřevo ochránit proti oděru, takto ošetřené si daleko delší dobu uchová svůj původní vzhled. Obnova dřevěného povrchu, který byl předtím ošetřen olejovým nátěrem je o poznání jednodušší než při použití běžného lakovaného nátěru. Starý olejový nátěr není potřeba složitě odstraňovat, ale rovnoměrně na něj nanést nátěr nový.