Tipy a triky: vybíráme prostírání

Prostírání je jednak praktické, jelikož tak chráníme ubrus od nechtěných flíčků, cákanců a stříkanců nejrůznějších polévek, salátů, omáček, šťáv, kečupů, dressingů nebo třeba vína či piva nebo sladkých nápojů, ale také je efektní a doplňuje atmosféru jídelního stolu. Prostírání však není jenom praktické a neslouží jenom k tomu, aby naše šaty a také ubrus nemusel po jednom jídle do pračky, ale také dodává prostřenému stolu styl.


Výběr podle materiálu

Ubrus je základ vašeho stolu, ovšem prostírání by na něm také chybět nemělo. Podle toho, jak je rozmístíte na stole, rodina pozná, že bude jídlo brzy na stole, což znamená konečně příjemně strávený čas s rodinou u výborného pokrmu. Pokud spěcháte, můžete na stůl rozložit místo prostírky látkové jenom papírové ubrousky – ale se zajímavým motivem, který ladí s celkovým stylem stolu a kuchyně či jídelny. Pokud však prostíráte pravidelně, jistě byste si měli pořídit prostírky.

–          Textilní
Prostírání z textilu je klasickým doplňkem stolu. Jejich tradice sahá daleko do historie. Můžeme je vyrobit z jakékoli látky a přidat jim zdobení, nebo je nechat jednoduše jednobarevné. Můžeme je zkombinovat s dalšími detaily, které máme v kuchyni či v jídelně. Pokud máte moderní minimalistickou kuchyň či  jídelnu, rozhodně byste měli vyzkoušet prostírání sladěné z několika širších pruhů látek jedné barvy, ale jiných odstínů – to je jednoznačně hit!

–          Bambusové
To se hodí zvláště pro přípravu asijského jídla, avšak také slouží jako velice zajímavý dekorační prvek, který se nevidí denně.

–          Korkové
To je cenově velice dostupné a také je velmi časté. Navíc je cenově velice příznivé. Bohužel ale  nevydrží dlouho, drolí se a trhají.

–          Lamino
Umělá prostírka, které má mnoho barevných ale také tvarových podob. Jsou velice jednoduché na očištění a vyrábějí se doopravdy v mnoha dekorech, takže si mezi nimi stoprocentně vyberete i ten svůj oblíbený.